Aptarėms:Pėrms poslapis/Senas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnis ėš Vikipedėjės, encikluopedėjės žemaitėškā.

witch is language?

Samogitian, baltic language (Lithuanian, Latvian, Prussish, Latgalian...). Zordsdavini 07:25, 5 Birželio 2006 (UTC)

A mon akīs nebtēp ruod, bet dėlkuo nesikeit paveikslelē pėrmamė puslapie? Algėrds 18:07, 2007 sausė 2 (UTC)
Jau gerā ruod. 88.118.53.200 18:47, 2007 sausė 2 (UTC)

Labs, puora pastebiejemū. Tarptautiškous žoudious o nevertems uo, tudie ka tiktas senė žemaitėškė žoude tor uo vėituo sen. baltū ėlga a. Galūni ė katra yr leišiū kalbuo žoude gale yr i, ie kumet kirtiounama (abėcėli, no ne abėcėlė).

Būtom dėdlē fainē, jė prisėregėstroutom ė galietomiem pasėdalintė ėšmintėm kap žėnuomė prietelē. Zordsdavini 20:33, 2007 sausė 7 (UTC)


A gražė Tomstuoms naujė versėjė vėršou? Nuorietiuo rōžintė atal. Zordsdavini 19:23, 2007 vasarė 21 (UTC)

Tas paveikslioks gražiau, ka parsėkluotom, vo dabā vėns kap pėršts. Nuognē prašau pasakītė kon i ton - nes atmeso Rtz pakeitėmus... Zordsdavini 10:06, 2007 vasarė 22 (UTC)

Būkime žemaičiais[taisītė straipsnė wiki teksta]

  • Kada pagaliau atsiras žmogus parašantis apie Žemaitiją, žemaičius ir kraštą. Lietuvos istorija (Žemaitijos atžvilgiu) yra subjektyvi ir sėkmingai baigia sulietuvinti Žemaitiją. Žemaitis daug amžių nebuvo lietuvis, jie skiriasi taip pat, kap lietuvis ir latvis. Tik mūsų tautos daug amžių gyveno šalia, o žemaičiai visada buvo uolūs Lietuvos sąjungininkai, ko nepasakysi iš jų pusės (kiek kartų Žemaitija atiduota ordinams?). Didžiausia žemaičių klaida - jie niekada neturėjo rašytinės istorijos, kas yra labai gaila. Iki 15-o amžiaus niekam net net minčių nebūtų kilę sutapatinti žemaičio ir lietuvio, tačiau su krikščionybės atėjimu buvom pradėti lietuvinti. Jėzuitai buvo pradininkai, naikinę net ir labai menkus žemaičių rašytinius aruodus. Paskui po Lenkijos - Lietuvos padalijimų carui irgi buvo paranku mus jei ne rusinti, tai neformaliai lietuvinti. 20 amžiaus pradžioje gi buvo minčių, kad atsiras valstybė - Žemaitija, tačiau Smetona tam sutrukdė ir lietuvinimą tesė. Paskui sovietų laikai - istorija buvo sujungta ir toliau kraštas buvo lietuvinamas.Dabar visi save laikom lietuviais, kalbam pusiau lietuviškai, švenčiam Mindaugi karūnavimo dieną(vieno didžiausių Žemaitijos skriaudėjų istorijoje) ir esame laimingi. Malonu, kad atsiranda tokių žmonių, kaip Antanas Kontrimas, kuris kovoja, kad pase tautybė būtu įrašyta - "žemaitis". Gal atsiras toks žmogus, kuris žino istoriją ir Lietuvai, tiek lietuviams, tiek žemaičiams pateiktų tikrąją, ne lietuviškos versijos istoriją. Gi yra puikių skaitalų apie Žemaitiją užsienio literatūroje, kuriai nėra tikslo slėpti tiesos. Nereikia prisisvajoti, kad kursime naują valstybę :), keisim konstituciją ir vadinsimės ne Lietuvos Respublika, o Lietuvos Federacija, turėsim dvi valstybines kalbas, tačiau dėl yrašo pase "žemaitis", dėl pripažinimo, dėl paskatų išlaikyti tautiškumą, tradicijas, kalbą galima*
    • Kap žemaitiu patrijuots, ta galiejē Tamsta ė žemaitėškā ton ėšgoldītė :) Šēp čė politėnis tekstoks, ta palē vikimedėjės taisīklės būtė lėg ė negal, bet poikė pruoga paprašītė, ka kažkas ožsėjimtom svarbiausė encikluopedėjės dalėmė - Žemaitėjė. Šūkautė vėsė muok (nūdėinuo ėr aš tou daugiau ožsėjemo), bet darbs paruoda rezoltata ė nutėis kelius tuolesnīms darbams. Zordsdavini 06:12, 2007 birželė 15 (UTC)

Patrijuots ta patrijuots, bet esu jaunesnes kartuos atstuovs, tudie mon sonkee yr rašyt žemaitiška, aš ne koužna dien net gerdu kap žemaičia rokoujas, nes kon toliau, ton žemaitėjas kalbuos rebas slenkas lietoviu naudaa. I buitie rokoujus ne žemaitiška, nes mona krašti tap nieks nekalb. Vo je bova paminieta politika, ta tekra nenuoru ir nelysu i ton dalyka. Nereik mums atskirų valstybiu :):):) ar autonomijas, mon galva dar neperkaita. Tik galietu lietoviška estuorija buti tikruoviškesni, kad žemaitis savi gerbtu ir žinuotu kas tuoks ons yr. Vo žiuriekat Lenkijuo kašuba pagaliau išsikovuoji, kad anus pripažintu, rokoujas sava kalba, tor sava tradicijas ir tom didžioujas, vo mes nieka nebtoram, už 15-20 metu nieks nebsirokous žemaieška.