Raimonds Čandleris

Straipsnis ėš Vikipedėjės, encikluopedėjės žemaitėškā.
Paršuoktė i: navėgacėjė, paėiška
Chandler.jpg

Raimonds Čandleris (Raymond Thortom Chandler; 1888. lėipas 23 d. - 1959 m. kuov 26 d.) - JAV rašītuos, menėškiausis kėituoj detektīv atstuovs. Populiariū apsakimū apie privato sėkl Filip Marlou, autuorios.

Pėr apsakim išspausdėn 1933 m. žornalė "Black Mask", o per kėtus 5 metus paraš dar 17 apsakimū. Pėrmūj roman "The Big Sleep" išleid 1939 metās, o paskutin "Playback" 1958 m.

Vėsos Čandler kuribinis palėkėms - 24 apsakimā i 7 romanā, katrūs uns vaizdoun real tėkruov, pateikdams skaitītojou istatėm skėrtom, paruodidams individ i vėsuomenes santikius.

Bibliografėjė[taisītė]

Noveles[taisītė]

  • The Big Sleep (1939)
  • Farawell, My Lovely (1940)
  • The High window (1942)
  • The Lady in the Lake (1943)
  • The Little Sister (1949)
  • The Long Goodbye (1954)
  • Playback (1958)

Apsakimā su Filipo Marlou[taisītė]

  • Finger Man (1934)
  • Goldfish (1936)
  • Red Wind (1938)
  • Trouble is My Business (1939)
  • The Pencil (1961)

Kėtė trumpė apsakimā[taisītė]

  • Blackmailers Don't Shoot (1933)
  • Smart-Aleck Kill (1934)
  • Killer in the Rain (1935)
  • Nevada Gas (1935)
  • Spanish Blood (1935)
  • Guns at Cyrano's (1936)
  • The Man Who Liked Dogs (1936)
  • Pickup on Noon Street (1936)
  • The Curtain (1936)
  • Try the Girl (1937)
  • Mandarin's Jade (1937)
  • The King in Yellow (1938)
  • Bay City Blues (1938)
  • Pearls are a Nuisance (1939)
  • I'll be Waiting (1939)
  • The Bronze Door (1939)
  • No Crime in the Mountains (1941)
  • Professor Bingo's Snuff (1951)
  • English Summer (1957)